Bodieboost

dsc_0007

Het Bodieboost dieet, de meesten zullen er al wel eens van gehoord hebben, maar hoe werkt het nu juist?
Het dieet werd ontwikkeld door Charlotte Willems, zij volgde verschillende diëten, maar zonder blijvend resultaat. En dus ontwikkelde ze haar eigen afslankmethode!

Ik volg het Bodieboost dieet al een tijdje en ben er wel blij mee. Het dieet is heel duidelijk en makkelijk toe te passen en je mag zelfs snoepen!

Hoe werkt het?

Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt 5 families en van elke familie mag je 2 porties per dag.
De families zijn:

  • zuivel
  • koolhydraten
  • eiwit
  • groente
  • fruit

image

In het basisboek en het kookboek kan je een overzicht vinden van de 5 verschillende families. Welke producten in een bepaalde familie thuishoren en hoeveel daarvan 1 portie is. In het begin lijkt dit heel ingewikkeld, maar na een tijdje weet je wel wat waar hoort en hoeveel je ongeveer mag.
Alles wordt heel simpel uitgelegd en je hoeft dus niets te gaan afwegen. Er wordt gewerkt met bakjes, handjes, eetlepels, enzovoort, heel simpel omdat je dus echt alles ‘op het oog’ kan doen.
Ook is er eigenlijk bijna niets dat je niet mag eten! Je mag lekker friet of pannenkoeken of pizza eten, maar natuurlijk met mate.
Buiten de families heb je nog smaakmakers, hierbij horen o.a. sausjes, zoet beleg, cacao, … Je hebt ook onbeperkte smaakmakers, dit zijn de kruiden. Dan is er nog de powerlijst, hierin kan je de superfoods vinden, zoals bijvoorbeeld gojibessen, chiazaad en hennepzaad.
En dan het beste van alles: Je mag per week 2 jokers! Een joker is bijvoorbeeld een kommetje chips of een stuk taart. Het is dus niet de bedoeling dat je 2 keer per week een heel pak koeken naar binnen werkt, maar je mag wel bijvoorbeeld een lekkere cupcake eten en later op de week nog een ijsje.

Drinken is ook in het Bodieboost dieet heel belangrijk. Je zou per dag minstens 1,5 liter water moeten drinken. Ook groene thee wordt aangeraden. Frisdrank en koffie wordt, heel voorspelbaar, afgeraden.

Het is ook erg belangrijk dat je elke dag ontbijt, lunch, avondmaaltijd én tussendoortjes neemt! Ik vind het altijd erg veel, omdat ik vroeger niet at tot de middag en nu moet ik plots minstens 5 keer per dag iets eten! Maar het is wel degelijk belangrijk om dit te doen, zo krijg je nooit honger en blijft je stofwisseling op gang!

En natuurlijk moet je ook bewegen! Hoe meer hoe beter natuurlijk, Charlotte raadt ongeveer 180 minuten beweging per week aan.

 

De boeken

Bodieboost Basisboek:
Als je het dieet wil gaan volgen, moet je dit boek zeker hebben! Alles staat er heel mooi in uitgelegd, hoe het dieet werkt, wat de regels zijn, wat jij moet doen, hoe het werkt met de families, … Maar ook staat er een mooi overzicht van de families in met voorbeelden en een aantal weekmenu’s met boodschappenlijstjes. Charlotte raadt aan om te starten met de weekmenu’s in het boek om zo de methode gewoon te raken en dan later zelf menu’s te gaan samenstellen. Ik deed dit zelf niet omdat ik teveel van de weekmenu’s niet kan eten, ik gebruikte de menu’s echter wel als richtlijn in het begin.
image

Bodieboost Kookboek:
Dit is een aanvulling op het basisboek en dit boek gebruik ik persoonlijk het meest. Het basisboek is handig om de Bodieboost methode te leren kennen en te begrijpen, maar het Kookboek is uitgebreider als het gaat om families, er staan veel meer producten in dan in het Basisboek en daarom vind ik het ook zo gemakkelijk! Ook staan er natuurlijk heel veel lekkere recepten in. Zoals de bekende bananenpannekoekjes, maar bijvoorbeeld ook een chocolademousse gemaakt met avocado!
image

Bodieboost Dagboek:
Het dagboek is handig om bij te houden wat je elke dag eet. Je kan er makkelijk je ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes in opschrijven, maar ook kan je aanduiden hoeveel je al hebt gehad van elke familie en hoeveel glazen water je al hebt gedronken. Je kan ook elke dag je motivatie een score geven en een dankbaarheidslijstje maken en dan is er nog plaats om bijvoorbeeld op te schrijven hoe je dag verlopen is. Aan het einde van elke week is er een pagina waar je je jokers kan aanduiden en hoeveel glazen alcohol je hebt gehad, maar ook kan je daar je gewicht en omtrek in cm noteren en een foto van jezelf inplakken.
image

Hoe pak ik het Bodieboost dieet aan?

Ik begin elke dag met op te schrijven wat ik die dag ga eten. Ik begin met mijn avondeten, omdat wij dan een warme maaltijd nemen en daar meestal (voor mij dan toch) de meeste families in verwerkt zitten. En van daaruit werk ik verder tot ik alle families heb.
Dit is een voorbeeld van wat ik gisteren at:

Ontbijt:
kommetje sojayoghurt met lijnzaad
1 zuivel + 1 powerfood
Tussendoor:
1 glas fruitsap
1 fruit
Lunch:
2 kleine pistolets met kaas en augurken
1 koolhydraat + 1 zuivel+ 1 groente
Tussendoor:
1 banaan
1 fruit
Avondeten:
Chili sin carne (bonen, kikkererwten, veg. gehakt, mais, paprika, zoete aardappel, ui, tomatensaus)
2 eiwit + 1 koolhydraat + 1 groente + 1 smaakmaker

Ik kon iets minder tussendoortjes eten gisteren doordat ik veel porties in mijn avondeten had. Normaal heb ik altijd nog een eiwit over en dan kan ik ’s avonds nog een handje noten eten. Maar aangezien we ’s avonds pas na 20u konden eten, had ik geen tussendoortje meer nodig.

Het valt me op dat ik sinds ik het Bodieboost dieet volg, ik veel minder zuivel en koolhydraten binnenkrijg en meer groenten, fruit en eiwit. Vroeger zou ik ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds koolhydraten eten en dan dronk ik ook elke dag melk en at ik vaak kaas. Nu is dit veel minder. Eiwitten kreeg ik ook te weinig binnen, ik ben vegetariër en kreeg vaak dagen bijna geen eiwitten binnen!
Ik merk echt dat deze verandering goede dingen voor me doet. Ik voel me lichamelijk echt beter en heb meer energie! Ook mijn buik heeft al een tijd bijna niet geklaagd, waar ik natuurlijk heel blij mee ben!

Het feit dat ik vegetariër ben stoort niet echt bij dit dieet. Het feit dat ik Crohn heb en geen rauwe groenten en veel rauw fruit niet kan eten, maakt het wel moeilijk. Ik had het in het begin echt moeilijk om dagelijks aan 2 porties groenten en 2 porties fruit te komen! Ik kon niet snel ’s middags een salade eten of een appel. Ik ben dus echt op zoek moeten gaan naar alternatieven.
Voor groente eet ik vaak ’s middags soep, ik probeer die tussendoor zelf te maken, maar het is ook vaak soep uit een pak. Als ik geen zin heb in soep, maak ik soms ook stoomgroentjes klaar, die zitten standaard in mijn diepvriezer en ze zijn op 5 minuten klaar in de microgolfoven. Ook kan ik als groente avocado eten en dit vind ik erg lekker op een toast met een gekookt ei.
Voor het fruit ben ik op zoek gegaan naar fruit dat ik wel goed verdraag. Alle bessen kan ik goed eten, maar deze zijn jammer genoeg meestal erg duur (Ik kan niet wachten tot ik er weer heb op mijn terras! Met 6 aardbeienplanten moet dat toch gaan lukken he?). Verder kan ik ook banaan eten, hoewel dit al snel voor verstopping in mijn darmen zorgt (ben ik echt heel gevoelig aan, I know, very interesting) en druiven gaan ook goed. Verse ananas kan ik tot mijn verbazing ook eten, zolang dit kleine porties zijn. Maar ik heb ook standaard fruitsap in mijn koelkast staan, ik probeer dan te gaan voor fruitsap met zo weinig mogelijk bewaarmiddelen enzo erin. 1 glas fruitsap telt ook als 1 portie fruit.

image

Als je meer wil weten over Bodieboost of het zelf wil uitproberen, raad ik je aan om de boeken te kopen. Vooral het Basisboek en het Kookboek zijn erg handig.

Je kan ook terecht op de website of op de facebook community!

5 thoughts on “Bodieboost

  1. Een tip ivm bessen, aardbeien en frambozen: je kan die ook uit de diepvries kopen( bv in de Colruyt) en dan zijn ze spotgoedkoop. Avond voordien in de ijskast laten ontdooien en ’s morgens bij je ontbijt doen. Natuurlijk zijn ze wat platter dan de originele versie maar ze beveatten evenveel vitaminen en smaak.
    Maar zeg, het allerbelangrijkste: hoeveel kg ben je er al mee kwijtgeraakt, met dit dieet? (als ik dat mag vragen hé!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s