Recept: Vanille Cupcakes met Limoen-Mascarpone topping

image

Vandaag geef ik jullie graag mijn recept voor heerlijke, luchtige vanille cupcakes. Het is een erg lekker basis-recept, waar je alle kanten mee uitkan! Met fijngesneden appel en wat kaneel krijg je appelcupcakes, met wat bosbessen erdoor heb je bosbessencakejes. Maar uiteindelijk is een gewone basic vanille cupcake ook altijd lekker.

     Hier is wat je nodig hebt:
* 125 gr roomboter (kamertemperatuur)
* 2 eieren (kamertemperatuur)
* 120 gr bloem
* 100 gr suiker (ik gebruik 70 gr gewone suiker en 30 gr vanillesuiker die ik maak door uitgeschraapte vanillestokken in een pot met kristalsuiker te doen)
* 1 vanillestok of een tl vanille essence
* 1/2 tl bakpoeder
* 1/2 tl bicarbinaat
* 4-5 el melk

     Zo maak je het:

dsc_0003
Als eerste weeg ik mijn boter af. Ik snij hem in kleine stukjes omdat dit makkelijker mengt. Zorg dat je boter echt op kamertemperatuur is, anders kan je deze niet goed mengen.

dsc_0004
Aan de boter mag je nu je suiker toevoegen en dit goed door elkaar mengen. Blijf mengen tot de boter lichter wordt van kleur.

dsc_0001
Dan neem je je eieren en die ga je scheiden. Het eiwit klop je stevig op en zet je even in een kommetje apart. Tip: Als je een beetje zout aan je eiwit toevoegt, klopt het makkelijker op.

dsc_0007
Het eigeel mag je bij je boter-suiker mengsel voegen. Doe dit in 2 delen en roer tussendoor goed tot je een homogeen mengsel hebt. Als het er toch geschift begint uit te zien, kan je een beetje bloem toevoegen en deze erdoor roeren.
Voeg nu ook het merg van je vanillestok toe of je tl vanille essence.

dsc_0009
Als je je bloem hebt afgewogen, mag je hier je bakpoeder, bicarbonaat en het zout doorroeren.
Dan voeg je je bloem beetje bij beetje toe, ook nu tussendoor steeds goed mengen. Je deeg gaat nu heel zwaar gaan aanvoelen en heel dik worden. Dit is normaal.

dsc_0014
Nu mag je een goeie scheut melk toevoegen, dit zijn ongeveer 4-5 el. Ook nu dit er goed doormengen.

dsc_0016
Dan mag je je garde opzij leggen en een spatel nemen. Doe de helft van het opgeklopte eiwit bij je deeg en meng dit erdoor. Doe dit met een scheppende beweging. Ga niet te hard roeren, want dan sla je alle lucht er weer uit. Als je deeg weer goed gemengd is, mag je de rest van het eiwit erdoor scheppen. Als het gemengd is, niet doormengen, ook weer om te vermijden dat de lucht uit je deeg gaat.

dsc_0019
En dan is je deeg klaar!!

dsc_0020
Nu moet je alleen nog maar een cupcakepapiertje kiezen. Dit is maar een deeltje van mijn verzameling. Oeps…

Je kan het best je vormpjes in een cupcakesvorm zetten. Als je dit niet hebt, gebruik je best verschillende papiertjes, anders gaat je cupcake uitlopen.

Ik maakte die dag ook nog chocoladecakejes. Maar dat recept post ik later nog wel eens, anders wordt het een wel heel lange post!

dsc_0027
Dus je doet je papiertjes in de bakvorm en die vul je dan voor 3/4 met je deeg. Ik gebruik hier 2 eetlepels voor.

En dan kunnen de cakejes in de oven. Ze gaan er voor 20-25 minuten in op 180 graden.

dsc_0048
Controleer nog even of je cakejes gaar zijn door en met een tandenstoker in te prikken. Als er niets meer aan plakt, is de cake klaar!
Nu nog even laten afkoelen en ondertussen de topping maken!

Dit heb je nodig:

* 400 gr mascarpone
* bloemsuiker
* sap van 1 limoen

      En nu komt de belachelijk moeilijke bereiding:
Doe je mascaprone in een kom en voeg er beetje bij beetje limoensap en bloemsuiker aan toe tot jij de smaak lekker vindt! Wij zijn geen hele grote zoetebekken en gebruiken dus niet heel veel suiker. Deze keer was het nog best wel zoet (voor mij dan) met 5 el suiker.

Wanneer je cakejes afgekoeld zijn, kan je je toping erop doen. Dit kan je gewoon met een lepel doen en wat smeren of je neemt een spuitzak.

image

En een schijfje limoen maakt het helemaal af!
image

Ik hoop dat jullie dit recept eens uitproberen! Laat dan zeker weten hoe het beviel!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s